بهینه سازی موتور جستجو

به روش ها و علم دستیابی به صفحات دارای رتبه بندی برتر در موتورهای جستجو مانند گوگل، بهینه سازی موتور جستجو یا سئو سایت می گویند. زیرا، جستجوی آنلاین یکی از روش های دستیابی به محتوای آنلاین است و رتبه بندی برتر در موتورهای جستجو می تواند سبب زیادشدن ترافیک وبسایت شود.

اغلب صفحات جستجو در گوگل و سایر موتورهای جستجو دارای تبلیغات دارای هزینه (پولی) در بالای صفحه خود هستند که به دنبال نتایج منظم و یا به قول بازاریاب ها ((نتایج جستجو ارگانیک)) نشان داده می شوند. ترافیکی که از طریق سئو (SEO) بدست می آید اغلب به عنوان ((ترافیک جستجو ارگانیک)) معرفی می شود و با ترافیکی که با پرداخت هزینه حاصل می شود، متفاوت است. جستجوی مبتنی بر پرداخت هزینه (پولی) به بازاریابی موتور جستجو (SEM) یا پرداخت به  ازای هر کلیک (PPC) اشاره دارد.

 

مزایای سئو

بهینه سازی موتور جستجو، بخش مهمی از بازاریابی آنلاین است. زیرا جستجو یکی از روش های اولیه مورد استفاده کاربران در جستجوی وب است.

نتایج جستجو به صورت یک لیست مرتب نشان داده می شوند. هر سایت هرچه در این لیست بالاتر باشد، ترافیک بازدید بالاتری نیز خواهد داشت. برای مثال، در یک جستجوی معمولی، اولین نتیجه ای که نمایش داده می شود، 40 تا 60 درصد کل ترافیک برای آن جستجو را دریافت خواهد کرد. دومین و سومین نتیجه، ترافیک بسیار کمتری را به خود اختصاص می دهند. تنها 2 تا 3 درصد از جستجوگران روی نتایج غیر از نتایج ابتدایی کلیک می کنند. بنابراین، توسعه رتبه بندی های موتور جستجو، هرچند هم اندک، سبب بالارفتن ترافیک دریافتی وبسایت می شود و احتمالا باعث پیشرفت تجارت خواهد شد.

به همین دلیل، بسیاری از صاحبان تجارت و وبسایت ها سعی می کنند تا نتایج جستجو را تغییر دهند تا سایت آن ها در صفحه نتایج جستجو (SERP) بالاتر از سایت های رقیب قرار بگیرد. اینجاست که سئو وارد عمل می شود.

 

سئو سایت چگونه عمل می کند؟

موتورهای جستجو، مثل گوگل، از قواعد یا مجموعه ای از قوانین برای تعیین نمایش صفحات استفاده می کنند. طبق این قوانین، گوگل مشخص می کند که چه صفحاتی در هر جستجو نشان داده شوند. همچنین، این قواعد بسیار پیچیده هستند و به منظور تعیین رتبه بندی های صفحات نتایج جستجو، صدها و یا حتی هزاران عوامل مختلف مربوط به رتبه بندی را در نظر می گیرند. هرچند، موتورهای جستجو از سه معیار اصلی برای ارزیابی و تعیین کیفیت هر سایت و همچنین نحوه رتبه بندی آن استفاده می کنند:

  • لینک ها (پیوندها):

لینک های سایر وبسایت ها نقش مهمی را در تعیین رتبه بندی هر سایت در گوگل و سایر موتورهای جستجو ایفا می کنند. زیرا، هر لینک ارائه شده در هر وبسایت می تواند نمایان گر کیفیت آن باشد. چون که، بعید به نظر می رسد که وب مسترها، لینک ها ی مربوط به وبسایت های ضعیف را معرفی کنند. موتورهای جستجو، سایت هایی را که توسط سایت های دیگر معرفی می شوند معتبر تلقی می کنند (در گوگل به عنوان رتبه بندی صفحه تعریف می شود)؛ بویژه اگر سایت های معرف نیز معتبر باشند.

  • محتوا:

موتورهای جستجو علاوه بر بررسی لینک ها، محتوای هر وبسایت را به منظور تشخیص مرتبط بودن محتوا به جستجوی موردنظر ارزیابی می کنند. بخش عمده ای از سئو سایت به ایجاد محتوا براساس کلمات اصلی جستجو شده در موتورهای جستجو می پردازد.

  • ساختار صفحه:

سومین جز اصلی سئو، ساختار صفحه است. چون که، وبسایت ها در HTML نوشته می شوند، نحوه ساختاربندی کد HTML در توانایی موتور جستجو در ارزیابی صفحه اثر می گذارد.

فرآیند بهینه سازی موتور جستجو جهت رتبه بندی نتایج برتر جستجو به هرکدام از این سه جز اصلی از قواعد مربوط به موتور جستجو نیاز دارد.

 

راهکارهای بهینه سازی موتور جستجو

اولین گام در فرآیند بهینه سازی موتور جستجو در توسعه رتبه بندی جستجو سایت، اطلاع از نحوه عملکرد موتورهای جستجو است. درواقع، توسعه رتبه هر سایت به راهکارهای گوناگون سئو برای بهینه سازی سایت در جستجو بستگی دارد:

  • جستجو کلمات کلیدی: اولین نکته برای شروع سئو، بررسی کلمات کلیدی است که به موارد مختلفی بستگی دارد. این موارد عبارت ند از: توجه به کلمات کلیدی که هر سایت بوسیله آن ها رتبه بندی شده است، کلمات کلیدی مربوط به سایت های رقیب و کلمات فرضی که کاربران جستجو می کنند. شناسایی عباراتی که کاربران در گوگل و سایر موتورهای جستجو، جستجو می کنند موجب هدایت به سوی بهینه سازی در نوع محتوای موجود و ایجاد محتوای جدید می شود.
  • بازاریابی محتوا: پس از شناسایی کلمات فرضی، بازاریابی محتوا شروع می شود. بر این اساس، می توان محتوای موجود را بروزرسانی کرد و یا به ایجاد بخش های جدید از محتوا پرداخت. به دلیل اینکه، محتوای باکیفیت برای گوگل و سایر موتورهای جستجو در اولویت قرار دارد، بررسی محتوای موجود و ارائه محتوای مطلوب می تواند سبب ایجاد تجربه مثبت برای کاربران و همچنین احتمال بیشتر در کسب رتبه بندی نتایج برتر موتور جستجو خواهد شد. همچنین، محتوای مطلوب، شانس بیشتری را برای به اشتراک گذاری در رسانه های اجتماعی و جذب لینک را خواهد داشت.
  • ساخت لینک: لینک های خارجی وبسایت ها (در سئو، بک لینک نامیده می شود)، یکی از عوامل مهم در گوگل و سایر موتورهای جستجوی اصلی است. به همین دلیل، استخراج بک لینک های باکیفیت یکی از معیارهای اصلی سئو به شمار می رود. این پدیده باعث بالارفتن کیفیت محتوا، دستیابی به سایت های دیگر، برقراری ارتباط با وب مسترها، ارسال وبسایت ها به فهرست های وب موردنظر و منتشرشدن برای جذب لینک از سایر وبسایت ها خواهد شد.
  • بهینه سازی داخلی صفحه: علاوه بر عوامل مربوط به خارج از صفحه (مثل لینک ها)، توسعه ساختار واقعی صفحه نیز می تواند مزایای شگرفی را برای سئو به همراه داشته باشد. همچنین، وب مسترها، مسئولیت کنترل توسعه ساختار صفحه را به عهده دارند. راهکارهای رایج بهینه سازی داخلی صفحه عبارت اند از: بهینه سازی URL صفحه جهت ترکیب کلمات کلیدی، بروزرسانی تگ عنوان صفحه برای استفاده از عبارات جستجوشده و استفاده از مشخصه alt برای تعریف تصاویر. بروزرسانی متاتگ های صفحه (مثل متاتگ توصیف)، می تواند مفید باشد. این نوع تگ ها تاثیر مستقیمی بر رتبه بندی جستجو ندارند، اما می توانند سبب بالارفتن میزان کلیک از صفحه نتایج جستجو شوند.
  • بهینه سازی طراحی ساخت (برنامه ریزی)سایت:

لینک های خارجی، تنها موارد مهم برای سئو نیستند. بلکه لینک های داخلی (لینک های داخلی وبسایت متعلق به شخص) نیز نقش عمده ای در سئو دارند. بنابراین، یک بهینه ساز موتور جستجو با اطمینان حاصل کردن از پیونددادن صفحات اصلی و استفاده از متن لنگر (انکر تکست) مرتبط در لینک ها به توسعه ارتباط یک صفحه به عبارات خاص کمک می کند. ایجاد یک نقشه سایت XML می تواند روش مناسبی برای صفحات بزرگ تر باشد، بدین صورت که به موتورهای جستجو در یافتن و خزش در تمام صفحات سایت، کمک می کند.

  • نشانه گذاری معنایی:

یکی دیگر از راهبردهایی مربوط به سئو که متخصصان سئو از آن استفاده می کنند، بهینه سازی نشانه گذاری معنایی وبسایت است. از نشانه گذاری معنایی (مثل Schema.org) برای توصیف معنی پنهان محتوای موجود در یک صفحه استفاده می شود؛ مانند: کمک به شناسایی نویسنده، عنوان و نوع محتوا. استفاده از نشانه گذاری معنایی به دریافت نتایج غنی ارایه شده در صفحه نتایج جستجو کمک می کند؛ مانند: متن اضافه شده، مرور ستاره ها و حتی تصاویر. نتایج غنی در صفحات نتایج جستجو تاثیری بر رتبه بندی جستجو ندارند، اما می توانند سبب توسعه CTR جستجو و به دنبال آن بالارفتن ترافیک ارگانیک شوند.

 

ابزار اصلی سئو

سئو به عنوان یک موضوع به نسبت فنی، به ابزارها و نرم افزارهای زیادی نیاز دارد تا از طریق آن ها به بهینه سازی وبسایت ها کمک کند. در ادامه به معرفی چند ابزار رایج دارای هزینه و رایگان می پردازیم:

  • کنسول جستجو گوگل: کنسول جستجو گوگل (قبلا با نام ابزار وب مستر گوگل شناخته شده بود) یک ابزار رایگان و همچنین استاندارد در جعبه ابزار سئو است که توسط گوگل ارایه شده است. کنسول جستجو گوگل، رتبه بندی و گزارش های ترافیک مربوط به صفحات اصلی و کلمات کلیدی را فراهم می کند. همچنین، این ابزار به شناسایی و رفع مشکلات فنی داخل سایت کمک می کند.
  • برنامه ریز کلمات کلیدی تبلیغات گوگل: یکی دیگر از ابزارهای رایگان، برنامه ریز کلمات اصلی است که گوگل آن را به عنوان بخشی از محصول تبلیغات گوگل ارائه کرده است. اگرچه این ابزار برای جستجوی دارای هزینه طراحی شده است، اما می توان از آن برای سئو نیز استفاده کرد. زیرا، این نرم-افزار، کلمات کلیدی پیشنهادی و حجم جستجوی آن ها را نشان می دهد. این عمل در زمان بررسی کلمات کلیدی کمک کننده است.
  • ابزارهای تحلیل بک لینک: تعداد زیادی ابزار تحلیل لینک وجود دارد؛ از جمله AHREF و Majestic. ابزارهای تحلیل بک لینک به کاربران اجازه تحلیل وبسایت های پیوندشده به وبسایت خود و وبسایت های رقیب را می دهد. همچنین، از این ابزارها می توان برای یافتن لینک های جدید در زمان ایجاد لینک، استفاده کرد.
  • پلتفرم های سئو: پلتفرم های مختلفی برای سئو وجود دارد که به منظور بهینه سازی سایت ها، بسیاری از ابزارهای مورد نیاز سئو را فراهم می کنند. بعضی از معروف ترین آن ها عبارت اند از: Moz، BrightEdge، Searchmetrics و Linkdex. عملکرد این پلتفرم ها عبارت است از: ردیابی رتبه-بندی کلمات کلیدی، کمک به بررسی کلمات کلیدی، شناسایی فرصت های مربوط به خارج و داخل صفحه سئو و بسیاری از فعالیت های مربوط به سئو.
  • رسانه های اجتماعی: بسیاری از سایت های رسانه های اجتماعی، تاثیر مستقیمی بر سئو نمی گذارند اما می توانند ابزار مناسبی برای شبکه سازی با وب مسترها و ایجاد ارتباطی باشند که منجر به ایجاد لینک و فرصت برای وبلاگ نویسان مهمان می شود.

 

بهینه سازی ترافیک جستجو: از کلیک تا تبدیلات

انجام بهینه سازی درست موتور جستجو موجب افزایش چشمگیر ترافیک دریافتی وبسایت می شود. با این وجود، این ترافیک جستجو تا زمانی که مشتری فراهم نشود به رشد یک تجارت کمکی نمی کند، در این مرحله به بهینه سازی نرخ تبدیل نیاز است.

بهینه سازی نرخ تبدیل با استفاده از روش هایی مثل آزمون A/B، در وبسایت ها تغییر ایجاد می کند و تاثیر آن ها بر نرخ تبدیل سایت را اندازه گیری می کند. بازاریاب های آنلاین و موفق می دانند که تنها ترافیک داشتن سایت کافی نیست، بلکه اقدامی که پس از ورود ترافیک به سایت انجام می شود مهم است.

در گذشته بهینه سازی نرخ تبدیل، فرآیندی بسیار فنی و دشوار بود. اما امروزه به لطف نرم افزاری مثل Optimizely، اجرای آزمون ها جهت توسعه تبدیلات سایت، به اندازه درج یک خط جاوااسکریپت، آسان شده است. بعلاوه، ویرایشگر تصویری Optimizely به شما اجازه می دهد تا بدون نوشتن یک خط رمز، در سایت تغییرات ایجاد کنید.